Svako jutro jedno jaje... i dalje
Svako jutro jedno jaje... i dalje
 
 
Preporuka da se konzumacija jaja ograniči na tri tjedno ukinuta je nakon što su britanski znanstvenici još jednom ustanovili da čovjek smije jesti jaja bez posljedica na kolesterol.
 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Surreyju tvrde kako su jaja dobrodošla namirnica na svakodnevnom meniju, što se unatrag nekoliko godina osporavalo, zbog čega su se mnogi poklonici obilnog doručka odrekli ove komponente.

"Vrijeme je da se ispravi uvriježeno mišljenje koje konzumaciju jaja povezuje s visokim razinama kolesterola u krvi i razvojem srčanih bolesti", komentirao je nova saznanja voditelj studije, profesor Bruce Griffin dodajući kako se na zasićene masnoće u krvi može utjecati prije generalnom promjenom životnog stila (prestanak pušenja, smanjivanje težine i sl.) te prehranom, primjerice smanjivanjem unosa crvenog mesa, punomasnih mliječnih proizvoda i keksa, nego li odricanjem samo jedne vrste namirnica.

Svojedobno je British Heart Foundation preporučio limit od tri jaja na tjedan, no 2005. je ta preporuka odbačena, ali Britanci, poznati po prehrani eggs & bacon, to nisu primijetili pa su istraživanja pokazala kako se 45% ispitanika još uvijek drži zdravstvenog naputka.

"Britanska se javnost ne treba ograničavati količinom konzumiranih jaja – dapače, može ih se uvrstiti pod 'zdravu prehranu' jer su jaja jedna od nutricionistički najizdašnijih prirodnih namirnica."

Posted on Saturday, February 21, 2009 (Archive on Sunday, March 08, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren