Sindikalci ocjenjuju rizičnost radnog mjesta a time i premiju
Sindikalci ocjenjuju rizičnost radnog mjesta a time i premiju 

Radnici u RS ubuduće će sami kontrolirati da li je radno mjesto dovoljno sigurno i da li su primijenjene sve mjere zaštite od povreda, što im ranije nije bilo dozvoljeno.

Naime, prema novom zakonu o zaštiti na radu, sindikalna organizacija izabrat će radnike koji će kontrolirati da li je radno mjesto dovoljno sigurno.

"Starim zakonom nije bilo dozvoljeno da radnici prate sistem zaštite na radu.

Primjenom novog zakona o zaštiti na radu situacija na radnim mjestima će se značajno popraviti", kazala je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Ona je istakla da su održani seminari i obuke kako bi se radnici obučili da procijene rizik na poslovima.

Prema njenim riječima, s najvišim problemima će se susresti radnici malih radnji kao što su prodavnice, kafići i restorani jer se oni, kako kaže, "ne mogu sindikalno organizirati, pa će poslodavac sam provoditi zaštitne mjere kako on misli da je najbolje".

Radmila Puzić, glavni inspektor rada u RS, kazala je da su prošle godine donijeli 654 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdali 169 prekršajnih naloga.

"Podneseno je 37 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i dvije krivične prijave. Inspektori su u protekloj godini izvršili inspekcijski nadzor u radnoj sredini gdje su se dogodile 52 teže povrede na radnom mjestu, te pet slučajeva sa smrtnim ishodom", kazala je Puzićeva.

Kazne za nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu dostižu i do 15.000 maraka za poslodavca, te do 1.500 KM za odgovorno lice u pravnoj službi.

Puzićeva podsjeća da je poslodavac u slučaju smrtne, kolektivne ili teške povrede na radu dužan u roku od 24 sata obavijesti inspektorat i nadležne organe za unutrašnje poslove.

Miroslav Miškić, zamjenik generalnog direktora "Jahorina osiguranja", kazao je da se ugovor o osiguranju zaključuje po principu mjesečnog davanja u iznosu od jedne do tri marke po radniku.

"Postoje slučajevi kada osiguranici traže veću premiju a samim tim je onda veća isplata štete", rekao je Miškić.

On je objasnio da postoje dva slučaja isplate osiguranja i to na osnovu smrtnog slučaja i na osnovu invaliditeta.

"Za smrtni slučaj isplata osiguranja iznosi 10.000 KM a za slučaj invaliditeta maksimalna isplata je 20.000 KM. Kod slučaja invaliditeta medicinski tim procjenjuje koliki je postotak radne sposobnosti izgubljen, pa se na osnovu tog postotka isplaćuje osiguranje", objasnio je Miškić.

Prema podacima Saveza sindikata, najviše povreda i nezgoda na radu ima u oblasti građevinarstva, metalske industrije te u poljoprivrednim djelatnostima.

Izvor:  osiguranje.hr

Posted on Wednesday, February 18, 2009 (Archive on Thursday, March 05, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren