Search  
  You are here:  Home    
Država ostaje najveći dioničar
Država ostaje najveći dioničar
Država ostaje najveći dioničar 

 

 

 

Midhat Terzić, direktor Sarajevo-osiguranja, opet je izabran za predsjednika Udruženja društava za osiguranje u FBiH. Kompanija, na čijem je čelu, okončala je prošlu godinu na liderskoj poziciji među osiguravajućim društvima u BiH, sa 53,6 miliona maraka premijskog prihoda i 16 posto tržišnog učešća, te s kapitalom od 115 miliona KM.

- Poslovna politika Sarajevo-osiguranja će i dalje biti bazirana na tome da naši osiguranici budu sigurni i zadovoljni, da im nastale štete uredno isplatimo i budemo im siguran oslonac u vremenu krize i neizvjesnosti - kazao je Terzić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, Sarajevo-osiguranje će inzistirati na strogoj primjeni zakona te apelirati na sva javna, ali i privatna poduzeća da zaštite svoje zaposlenike i imovinu jer "kada se dogodi šteta, imovina propada i nepovratno je izgubljena, a ljudi bez zaštite i njihove obitelji dolaze u tešku situaciju".

Vlada FBiH, kao vlasnik 45,48 posto kapitala Sarajevo-osiguranja, najavila je da u 2009. godini planira ostvariti prihod od prodaje izvjesnog broja dionica ovog osiguravajućeg društva. Da li je ovo okončanje privatizacije "na mala vrata"?

- Prema našim saznanjima, planirana je prodaja samo jednog dijela dionica u vlasništvu države, koja bi i nakon te prodaje ostala najveći pojedinačni dioničar Sarajevo-osiguranja. Što se tiče drugih aktivnosti u vezi s privatizacijom, Agencija za privatizaciju FBiH i Ministarstvo finansija FBiH nisu iznosili nikakve nove ideje u vezi s eventualnim pronalaskom strateškog partnera ili nekim drugim vidom okončanja privatizacije u Sarajevo-osiguranju. Mi svakako smatramo da nije pogodan trenutak za nastavak tog procesa - odgovorio je Terzić.

Izlaganje riziku


Na pitanje da li će globalna financijska kriza pogoditi i poslovanje ovog sektora, on je odgovorio da nema mjesta paničnim reakcijama, bez obzira što će ona utjecati na bh. ekonomiju.

- Kriza je veća i duže će trajati nego što je u prvi mah očekivano, a BiH bi mogla proći kroz teškoće s najmanje negativnih posljedica iako sve govori kako nas čeka teška godina. U tom kontekstu, privrednicima bih poručio da rezanje troškova za osiguranje u kriznim vremenima nije mjera štednje nego nepotrebno izlaganje velikom riziku - istakao je Terzić.

Izvor:  osiguranje.hr|Dnevni avaz

Posted on Friday, February 13, 2009 (Archive on Saturday, February 28, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 3.00
Rating: 3

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren