Tržište osiguranja u FBiH unatoč krizi poraslo 12%
Tržište osiguranja u FBiH unatoč krizi poraslo 12% 

Dok su ekonomski analitičari predviđali kako će ukupna godišnja premija osiguranja u Federaciji BiH iznositi oko 300 milijuna KM, Poslovni dnevnik prognozirao je kako bi unatoč krizi tržište osiguranja 2008. moglo dosegnuti 337 milijuna KM i gotovo pogodio.

Naime, prema preliminarnim podacima Agencije za nadzor osiguravajućih društava u FBiH, ukupna bruto premija petnaest osiguravajućih društava na kraju 2008. iznosila je 335,3 milijuna KM, što u odnosu na 2007. godinu predstavlja porast od 12 posto. Za usporedbu na hrvatskom je tržištu osiguranja lani zabilježena premija od 1,3 milijarde eura i porast od gotovo 7 posto. Unatoč krizi tržište osiguranja u FBiH nastavilo je, naime, linearno rasti i u posljednjem tromjesečju prošle godine. To se dijelom može objasniti činjenicom da je osiguranje od autoodgovornosti, koje čini 82,4 ukupne premije, i dalje zakonski obvezno za razliku od životnog osiguranja koje je dobrovoljno.

Vodeći igrači su pritom zadržali svoje pozicije. Najveći tržišni udio u ukupnoj premiji ima Sarajevo osiguranje (16 posto) sa 53,6 milijuna KM premije, a slijede Bosna-Sunce osiguranje (BSO) sa 13,7 posto i Croatia osiguranje sa 10,9 posto. Austrijska Uniqa je s premijom od 33,2 milijuna KM i udjelom od 9,9 posto skočila na četvrto mjesto, dok je slovenski Triglav s ukupnom premijom od 32,6 mil. KM i tržišnim udjelom od 9,7 posto iz skupine pet vodećih osiguravajućih društava istisnuo Euroherc, koji je kao i BSO u sastavu zagrebačkog koncerna Agram. U prošloj je godini Euroherc ostvario premiju od 31,8 milijun KM, dok je njegov tržišni udio 9,5 posto. Zanimljivo je kako tri osiguravajuće tvrtke u hrvatskom vlasništvu drže čak 34,4 posto tržišta osiguranja u FBiH. Croatia osiguranje d.d. Ljubuški drži četvrtu poziciju u premiji životnog osiguranja sa 6 milijuna KM i udjelom od 10,3 posto. U ukupnoj premiji životnog osiguranja, od 59 milijuna KM, najveći udio ima Grawe osiguranje (28,5%), udio slovenskog Merkura je 25,5%, a austrijske Uniqe 20%.

Izvor:  osiguranje.hr|poslovni.hr

Posted on Wednesday, February 11, 2009 (Archive on Thursday, February 26, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren