Komet Lulin
Komet Lulin
 
Komet Lulin snimljen 8. siječnja 2009. iz Ellisvillea u amriškoj državi Missouri
 
Sunčev sustav ima 'novog' posjetitelja – komet Lulin, koji bi u veljači mogao biti vidljiv golim okom s tamnog, svjetlom nezagađenog neba. Pogledajte gosta iz dubokog svemira sada ili čekajte još 1000 godina!
 


Komet Lulin je otkriven još u srpnju 2007. godine, no tek sada putuje unutarnjim dijelom Sunčevog sustava.

Specifičan je jer se kreće ravninom ekliptike kojom putuju svi planeti, ali u suprotnom smjeru!

Dosadašnja predviđanja kažu da bi mogao doseći sjaj od 6. zvjezdane veličine (magnitude), što znači da bi ga vješti promatrač uz malo truda mogao vidjeti golim okom s nekog tamnog mjesta bez svjetlosnog onečišćenja.

Karakteristike njegove putanje govore nam da je komet Lulin prvi puta u posjeti unutarnjim dijelom Sunčevog sustava pa bi se moglo dogoditi da bude sjajniji nego što se predviđa.

Kometi koji se prvi puta toliko približe Suncu su prilično nepredvidivi.

Doduše, komet Lulin je već prošao perihelion, točku najbližu Suncu, ali će najbliži Zemlji biti 24. veljače pa će tek tada imati najveći sjaj gledano sa našeg planeta.

Nema opasnosti od udara budući da će komet tada biti na udaljenosti od 0.41 AJ (astronomske jedinice – prosječne udaljenosti Zemlje od Sunca), odnosno 14.5x udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Komet Lulin se trenutno nalazi u zviježđu Vage, a sredinom veljače biti će u Djevici. To znači da će ga biti najbolje promatrati u jutarnjim satima pred izlazak Sunca. Za lakše snalaženje na nebu preporučam program Stellarium.

Budući da se komet kreće u suprotnom smjeru od naše putanje oko Sunca, za vrijeme najbližeg prolaska Zemlji prividno kretanje na nebu će mu biti vrlo brzo – to možemo usporediti sa dva automobila koja se mimoilaze krećući se u suprotnim smjerovima.

Prividno kretanje na nebu će mu iznositi čak 5 stupnjeva dnevno! Za usporedbu, Mjesec na našem nebu je velik tek pola stupnja. Promatrači koji imaju dalekozor će u razmaku od 30 minuta vidjeti da se pomaknuo u odnosu na zvijezde u pozadini.

Još jedna zanimljivost je da će komet, osim repa, imati i anti-rep koji se proteže u suprotnom smjeru. Naime, rep kometa je često lepezast, a zbog perspektive ćemo ga u ovom slučaju moći vidjeti s obje strane kometa. Ipak, za to će biti potreban teleskop.

Ne propustite priliku vidjeti ovaj neobični komet – sljedeću turneju unutarnjim Sunčevim sustavom komet Lulin će ponoviti tek za više od tisuću godina…

 
Net.hr

Posted on Saturday, February 07, 2009 (Archive on Sunday, February 22, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren